Ergen Terapisi
Ergen Terapisi
Ne çocuk, ne yetişkin olarak sınıflandırılabilecek olan ergenlik dönemi, genç bireylerin fiziksel olduğu kadar ruhsal olarak da pek çok değişimden geçtiği bir dönemdir. Bu dönemde kişi, kendini daha yakından tanımaya ve bağımsızlaşmaya başlar. Bu durum da beraberinde bir takım zorluklar getirebilir. Ergenler bazı duygusal zorluklar ile karşı karşıya kalabilir ve bunları tek başlarına aşmakta zorlanabilirler.
Ergen Terapisi Nedir?
Ergenlik dönemi, bireyin büyüme ve gelişim sürecinde önemli bir aşamadır ve bu dönemde ailelerinin daha önce tanık olmadığı davranışlar sergileyebilir veya farklı düşünme biçimleri deneyimleyebilir. Bu değişimler ve yeni yaklaşımlar, ergenin kimlik oluşturma sürecinin bir parçasıdır ve bu döneme özgüdür. Ancak, eğer bir ergenin davranışları, duyguları veya düşünceleri günlük yaşamını olumsuz etkiliyorsa veya sorunlara yol açıyorsa, bu noktada profesyonel bir destek alınması gerekebilir.
Ergen terapisi, bir terapistin rehberliğinde, ergenlerin yaşadıkları zorlukları ele alarak onlara destek sağlayan ve bireylerin daha derin bir anlayışa sahip olmalarına yardımcı olan bir süreçtir. Genç bireylerin kendi hedeflerini, isteklerini ve kendilerini daha iyi tanımalarına olanak tanır. Tarafsız bir iletişim dili kullanan terapist, ergenlere ailelerinden farklı bir bakış açısı sunar, böylece kişiler kendileri ve çevreleri hakkında farklı bakış açıları geliştirme fırsatı bulur.
Ergen terapisi, ergenlik dönemindeki belirli semptomların kökenlerini keşfetmeye ve bu semptomları daha iyi yönetmeye yardımcı olmayı amaçlar. Bireyin bu dönemde karşılaştığı zorluklarla başa çıkma becerilerini geliştirmeyi hedefler. Ergen terapisi, ergenlere yaşlarına uygun başa çıkma stratejileri kazandırmayı amaçlar ve aynı zamanda genç bireyin kendini daha iyi anlayabileceği güvenli ve tarafsız bir ortam sağlar.
Ergen terapisinde, ergenlik dönemine ve ergenin yaşına uygun olan psikoterapi metodları kullanılır. Temeldeki amaç; yetişkinliğe geçiş yapacak olan ergeni güçlendirmek, ona ve ailesine destek olmak ve değişime uyum sağlamasına yardımcı olmaktır. Yetişkin terapistinden farklı olarak, gerekli durumlarda ergenin ailesi ve okulu da çalışmaların içine dahil edilebilir.
Ergen Terapisi Kaç Yaşı Kapsar?
Ergen terapisi, birey ergenliğe girmeden hemen önceki süreci ve ergenlik dönemini kapsayabilir. Bu yaşlar ergene göre değişiklik gösterebilmekle beraber, genellikle 12-18 yaşı kapsar. Bu dönemde kişi ile yapılan çalışmalar ergen terapisi kapsamına girer ve yetişkin psikoterapisinden farklı metodlar barındırır.
Hangi Durumlarda Ergen Terapisine Başvurulmalıdır?
Ergen terapisinde, ergenlik sürecinin getirdiği pek çok zorluk üzerine çalışılabilir. Bunlardan bazıları; öfke problemleri, okul ile ilgili zorlanmalar, kaygı bozuklukları, sosyal ilişki sorunları, sınav kaygısı/stresi, takıntılar, kimlik sorunları, yas süreci, travma, cinsellikle ilgili konular, yoğun teknoloji kullanımı, aile içi anlaşmazlıklar, ilişki sorunları, sağlıksız yeme alışkanlıkları olarak sıralanabilir.
Ergenlik dönemi, ergene göre değişiklik gösterebilmekle beraber, genellikle 12-18 yaşı kapsar.
Ergenlik döneminde karşılaşılan en yaygın sorunlardan bazıları depresyon, anksiyete ve yeme bozukluklarıdır.